PSG 99 – Epidares nolimetangere – Nimf (foto: Andrita)
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen mannetje
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen mannetje (foto R. Krijns)
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen vrouwtje (foto: Andrita)
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen vrouwtje
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Koppel
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen vrouwtje begraaft ei (foto R. Krijns)
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen vrouwtje begraaft ei (foto R. Krijns)
PSG 99 – Epidares nolimetangere – Volwassen vrouwtje begraaft ei (foto R. Krijns)
Algemene verzorgingsfiche
- Oorsprong: Sarawak
- Voedsel: Braamblad, eik, framboos, roos, meidoorn
- Grootte (zonder poten): mannetje 3-4 cm, vrouwtje 4-5 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: Ongeveer 5 maanden
- Zorg voor de eieren: Het vrouwtje legt nooit meer dan 2 behaarde eitjes per week. Deze kan je het best in de grond laten zitten wat je voldoende vochtig houdt. Op een temperatuur van 24°C komen ze reeds uit na 3-4 maanden. Op kamertemperatuur kan dit echter tot meer dan 7 maanden duren voor de eerste nimfjes uitkomen.
- Verzorging en Terrarium: Deze kleine soort kan ook in een kleinere bak gehouden worden. Houd de bak vochtig (ongeveer 80% luchtvochtigheid) met een lichte ventilatie (een glazen terra met bovenaan een verluchtingsstrook voldoet.) Hou deze bak goed in de gaten, een hoge temperatuur en veel vochtigheid bevorderen immers de groei van schimmels en ziektes. Als je te veel schimmel krijgt kan je iets minder sproeien, of ze iets meer ventilatie geven. Op de bodem kan je turf leggen, maar het gaat zeker ook met keukenpapier en een bakje vermiculiet, turf, potaarde,… om de eieren in af te zetten. Pas op dat je geen diertjes weg gooit want ze verstoppen zich onder dode bladeren, of onder stukjes schors op de bodem.
- Tijd tot volwassenheid: ongeveer 8 maanden
- Interessante weetjes: De “raak-me-niet-aan” tak. (“Noli me tangere” vertaald naar het Nederlands wil zeggen “raak me niet aan”).Het is een heel kleine, robuuste, stekelige tak, die als je hem stoort “bevriest” tot het weer donker is.De jongen lijken op een stukje hout, mannetjes zijn slank en kleurrijk (bruin-oranje), vrouwtjes zijn eerder chocolade bruin, iets groter, dikker, hebben kleinere stekels dan het mannetje en hebben een opvallende oranje streep over hun lichaam vanaf de vierde vervelling.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 3