Dankwoord

Ik herinner mij dat ik ergens in de jaren 90 al wandelende takken heb gekweekt. Ik kocht eens volwassen pink wings (Sipyloidea sipylus) in een terrariumzaak, maar deze overleefden helaas niet op klimop. Na deze mislukking heb ik me op de kweek van knaagdieren gestort en vergat ik de takken helemaal.

Het moet ergens in het jaar 2002 geweest zijn dat ik van een collega op het werk een aantal Indische takken (Carausius morosus) kreeg om te verzorgen. Met veel enthousiasme ging ik aan de slag om de wandelende takken een goede huisvesting en een juiste verzorging te geven. Vermits ik deze keer alles beter wilde doen, en geen mislukkingen meer wilde begon ik op het internet te speuren. Ik vond wel enkele sites met enkele obscure foto’s en een beetje algemene info maar bleef toch met een leeg gevoel achter. Via één of andere site raakte ik toen aan ET’s (Extatosoma tiaratum) van een parthenogenetische kweek en aan de varentakken (Oreophoetes peruana). Mijn interesse was helemaal gewekt met deze prachtige soorten. Ik wou en zou meer te weten komen over takken!

Ondanks mijn zoektocht naar meer informatie en naar nieuwe soorten bleef ik op mijn honger zitten. Ik werd me er wel van bewust dat er veel meer wandelende takken in kweek waren dan ik op het internet kon vinden. Ik kreeg het idee om zelf een site in elkaar te knutselen. Mijn eerste pogingen trokken echt nergens op en dus vloog de idee terug in de koelkast voor onbeperkte tijd, tot… ik de site van Tim over wandelende takken ontdekte. Tim wou de site niet langer meer onderhouden en dus kreeg ik ze volledig in handen. Ik begon met een cursus html zelfstudie en zette een eerste PSG lijst, samen met de eerste kweekfiches met zelfgemaakte foto’s online.

Het resultaat van die eerste pogingen begin 2003 waren een weinig aantrekkelijke pagina met onvoldoende informatie en slechts een klein aantal bezoekers. Ik nam me voor niet te snel op te geven en een site te ontwikkelen met voldoende informatie om succesvol wandelende takken te kunnen kweken voor en door iedereen!

In 2005 kreeg de hele site een frisse update (het resultaat zie je nog steeds!) en even voordien leerde ik Mieke kennen. Mieke is een fantastische kweekster van wandelende takken, via haar raakte ik aan een berg informatie en aan een hoop mooie nieuwe soorten. Op korte termijn is ze een zielsverwante in de hobby geworden. Vermits haar inbreng in de site zo groot werd, vond ik het ook maar normaal dat ze mee beslissingen zou nemen en dus ook mee beheerder zou worden van de site.

Eind 2008 werd beslist om het forum boven het doopvond te houden met een speciale groene lay-out.

In mei 2012 staat de nieuwe website er eindelijk. Een nieuwe frisse lay-out, gekoppeld aan een nieuw logo en de facebookpagina!

Anno 2012 zijn de resultaten van de site bevredigend. Ongeveer 7000 bezoekers per maand voor de website en bijna evenveel bezoekers voor het forum is zeker niet te onderschatten, maar het kan nog beter, en daar werken we aan.

Laat ik dan ook niet onbeleefd zijn, en in eerste plaats al de bezoekers danken!

Eveneens een speciale en oprechte dank aan al de personen die me geholpen en gesteund hebben met in het bijzonder:

Mieke, Rob Krijns, Hilde, Ann, Jonas, Joachim, Nicolas Voegli, Nicolas Hausherr en iedereen die ik nog vergeten ben!