PSG 72 – Phyllium giganteum

PSG 72 - Phyllium giganteum - Pasgeboren nimf

PSG 72 – Phyllium giganteum – Pasgeboren nimf

PSG 72 - Phyllium giganteum - Nimf na ongeveer 2 weken

PSG 72 – Phyllium giganteum – Nimf na ongeveer 2 weken

PSG 72 - Phyllium giganteum - Nimf na derde vervelling

PSG 72 – Phyllium giganteum – Nimf na derde vervelling

PSG 72 - Phyllium giganteum - Nimf na vijfde vervelling

PSG 72 – Phyllium giganteum – Nimf na vijfde vervelling

PSG 72 - Phyllium giganteum - Volwassen vrouw

PSG 72 – Phyllium giganteum – Volwassen vrouw

PSG 72 - Phyllium giganteum - Volwassen vrouw close-up

PSG 72 – Phyllium giganteum – Volwassen vrouw close-up

PSG 72 - Phyllium giganteum - Eitjes

PSG 72 – Phyllium giganteum – Eitjes

Opmerkingen bij deze soort

Een prachtig gevleugeld wandelend blad en zoals de naam het reeds zegt: het grootste wandelend blad tot nu toe ontdekt. In cultuur komen alleen vrouwtjes voor maar in de natuur komen ook mannetjes voor. Dit wandelend blad is eentje van de moeilijkere soorten, absoluut niet aan te raden voor een beginner! Jongen worden kastanjebruin geboren, en na ongeveer 2 weken worden ze groen en vanaf de eerste vervelling fel groen. Het diertje bootst dan als het ware een aangevreten en beetje verdord blad na van de Guave plant.

  • Oorsprong:Maleisië
  • Voedsel: Eik, braamblad, framboos, mango, roos
  • Grootte (zonder poten): mannetje 8 cm, vrouwtje 10 cm
  • Incubatietijd eieren: 5-7 maanden
  • Tijd tot volwassenheid: 6-9 maanden

Algemene verzorging

8 vervellingen in 6 tot 9 maanden op tot volwassenheid. Zorg voor veel licht (in de winter kan je een speciale daglichtlamp gebruiken), een constant warme en erg goed geventileerde ruimte (best is dat je terrarium minstens 2 grote ventilatiestroken heeft om een luchtstroom te krijgen). Bovendien moet de lucht vochtig blijven, 60-70%. Na het uitkomen van het ei drinken de donkerbruine jongen veel, maar pas op dat de druppels niet te groot zijn, want ze verdrinken ook erg snel. Een temperatuur rond 20°C is noodzakelijk. Ideaal is rond de 23°.

Het voedsel moet altijd zo vers mogelijk zijn. Jongen eten het liefste eik en braam, probeer beiden steeds in je bak te zetten. Ververs het zeker twee maal per week. Let er dan goed op geen jonge dieren weg te gooien, want ze zijn een meester in het verstoppen. Eikenblad is belangrijk bij nimfen, de sterftekans met eik als voer is lager dan enkel met braam. Je kan in de winter eventueel eikels laten uitkomen in een pot. Eikels moeten koudeperiode achter de rug hebben, dus leg ze zonodig eerst een paar weken in de koelkast. Eenmaal kaalgevreten eikescheuten kunnen vaak weer nieuw blad krijgen.

De levensverwachting van een volwassen dier is ongeveer 6 maanden tot een jaar.

Lees ook zeker andere kweekbeschrijvingen op het internet. Sommige mensen hanteren helemaal andere verzorgingstechnieken die ook succesvol zijn.

Zorg voor de eieren

Het vrouwtje laat ongeveer 100 eieren op de grond vallen. De eieren hebben licht nodig (geen direct zonlicht). Bewaar de eieren op een vochtige ondergrond. Deze mag niet nat zijn, en iets warmer (minimaal 23°C). De eieren komen na 5 tot 7 maanden uit.