PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen vrouw
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen vrouw
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen vrouw
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen vrouw
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen vrouw
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen man
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen man
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen man
PSG 46 – Marmessoidea rosea – Volwassen man
Algemene verzorgingsfiche
- Oorsprong: Maleisië, Tapah HillsDe soort was al eerder in cultuur, maar de huidige kweken stammen af van eitjes die door Sharon Cheong in 2010 in Maleisië werden verzameld.
- Voedsel: Gaultheria shallon (salal) (Natuurlijke voedselplant: verschillende planten uit de Cinnamonum familie, zoals kaneel)
- Grootte (zonder poten): mannetje 5,5-6 cm , vrouwtje 8-8,5 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: slechts 1 à 2 maanden (op 20-22°C)
- Zorg voor de eieren: Eitjes worden in groepjes op bladeren of terrariumwanden gekleefd. Je kan ze daar best laten zitten en af en toe bevochtigen. Op deze manier komen de nimfjes vlotter uit het ei, vanwege de weerstand die ze ondervinden. Toch is het ook perfect mogelijk de eitjes voorzichtig los te maken en te incuberen op een geschikt substraat zoals vermiculiet. Af en toe bevochtigen en ze zullen eveneens talrijk en zonder al te veel problemen uitkomen.
- Verzorging en huisvesting: Zowel de jonge nimfjes als de volwassen dieren kunnen goed gehouden worden in een faunabox. Houd de aantallen echter goed onder controle, want deze soort is hyperactief (ook dagactief) zodat teveel dieren elkaar snel gaan hinderen. Het terrarium schoonmaken en de voedselplanten verversen is geen gemakkelijke opgave: de nimfen rennen alle kanten op en zowel volwassen mannen als vrouwen kunnen uitstekend vliegen. (Mooie vlucht door de prachtig roze vleugels!)De voeding is niet het gemakkelijkste onderdeel bij de kweek van deze soort. In het wild voedt ze zich met Cinnamonum species, zoals C. iners. Deze is nauw verwant aan de Laurus nobilis (familie Lauraceae), die traditioneel als kuipplant wordt gehouden en tegenwoordig wel eens in de tuin wordt aangeplant. Bij mijn eerste poging met eitjes rechtstreeks uit Maleisië in 2009 (leverancier Sharon Cheong) voerde ik de pasgeboren nimfjes deze keukenlaurier. Hoewel ze het zeer gretig aten, stierven ze allemaal tijdens of vlak na de eerste vervelling, wat erop wijst dat de plant niet de juiste voedingsstoffen bevat. Niet lang daarna, in 2010, kreeg Bruno Kneubuhler de soort in kweek door toepassing van de coating-methode, waarmee al eerder experimenten waren uitgevoerd. De methode wordt gebruikt om nimfen aan het eten te krijgen wanneer de juiste voedselplant niet beschikbaar is. Daarbij worden de bladeren van een geschikte voedselplant ingesmeerd met het sap van een plant die graag gegeten wordt, waardoor de nimfen de minder aantrekkelijke, maar gezondere voedselplant toch leren eten. In dit geval: salal bladeren worden gedrenkt in of ingesmeerd met het sap van Laurus nobilis, waardoor de nimfen gewend raken aan de onnatuurlijke voedselplant. Na enkele vervellingen eten ze het salal blad zeer goed zonder behandeling. Dit levert een gezonde kweek op, maar vereist dus wel een extra inspanning van de kweker. Bij gebruik van deze methode is de soort helemaal niet moeilijk te houden en gemakkelijk verder te kweken.
- Vochtigheidsgraad: ze drinken graag en doen het goed met een dagelijkse sproeibeurt, maar uit ervaring van anderen blijkt dat ze zeer uiteenlopende waarden van luchtvochtigheid aankunnen.
- Temperatuur: Kamertemperatuur rond 20°-22°C (of hoger), een goede ventilatie en veel licht worden op prijs gesteld.
- Tijd tot volwassenheid: 3 à 4 maanden
- Interessante weetjes: Naast de hierboven beschreven hyperactiviteit, valt ook de indringende en onaangename geur op die bij wijze van afweer wordt afgescheiden.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 4