(Voorheen: Gratidia of Sceptrophasma conformans)
PSG 225 – Clonaria conformans – Jong volwassen vrouw
PSG 225 – Clonaria conformans – Jong volwassen vrouw
PSG 225 – Clonaria conformans – Oudere volwassen vrouw
PSG 225 – Clonaria conformans – Oudere volwassen vrouw
PSG 225 – Clonaria conformans – Jonge en oudere volwassen vrouw
PSG 225 – Clonaria conformans – Volwassen man
PSG 225 – Clonaria conformans – Volwassen man
PSG 225 – Clonaria conformans – Liefde is,…
PSG 225 – Clonaria conformans – Parend koppel
PSG 225 – Clonaria conformans – Eitjes
PSG 225 – Clonaria conformans – Eitjes
Algemene verzorgingsfiche
- Oorsprong: Thailand
- Voedsel: Braam, roos, hypericum, eik, Salvia, … (vrij polyfage soort)
- Grootte (zonder poten): mannetje 6 tot 6,5 cm , vrouwtje 8 tot 9 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: 2 tot 4 maanden (naargelang omstandigheden)
- Zorg voor de eieren: Deze soort heeft een hoog uitkomstpercentage, zeker als men de eitjes in het terrarium laat incuberen. De vrouwtjes kleven namelijk hun langwerpige, op graszaden lijkende eitjes werkelijk op alle mogelijke plaatsen: op de wanden van de bak, het gaas, de bladeren en stengels van de voedselplanten, de glazen waterpot, zelfs op elkaar! Sommige vrouwtjes dragen maandenlang eitjes op hun poten, lijf of kop mee. Deze eitjes zitten zo stevig vast dat ze daar blijven tot ze uitkomen. Het is een vreemd en opmerkelijk zicht om soms de jonge nimfjes op het lijf van de volwassen vrouwtjes te zien uitkomen en rondkruipen.Let erop dat de bak niet te vol zit: dan worden vaak veel eitjes op soortgenoten vastgekleefd, vooral op de vrouwtjes. Zitten er teveel eitjes op een poot vast, zal die poot na een tijdje meestal afgeworpen worden. Zo kunnen de vrouwtjes ‘invalide’ worden en voortijdig sterven.Men kan ook de eitjes proberen weg te halen, maar omdat ze erg teer zijn is dit een hachelijk karwei. Meestal gaan ze stuk als men ze manipuleert.
- Verzorging en Terrarium: Ze doen het goed in een gazen kooi van ongeveer 30cm hoog als ze dagelijks gesproeid worden. Kunnen echter even goed in een plastic faunabox of glazen terrarium gehouden worden. (eveneens regelmatig sproeien). Bodembedekking naar eigen keuze.Denk erom dat ze hun eitjes overal op kleven, zowel op echte als op levende takken. Maar ook op kurken achtergronden bv., waar ze niet goed zichtbaar zijn zodat geboortecontrole moeilijk wordt.
- Tijd tot volwassenheid: ruim 4 à 5 maanden
- Interessante weetjes: De mannetjes behouden heel hun volwassen leven een mooi oranjebruin gestreept ‘pakje’ en felgroene poten. De vrouwtjes echter zijn effen knalgroen als ze pas volwassen zijn, veranderen daarna geleidelijk van lichtgeel naar donkergeel, om te eindigen met een bruinige tint. Vermits ook hun eitjes op graszaden lijken (zowel qua kleur als qua vorm) is deze tak perfect gecamoufleerd tussen de variabel gekleurde grassen en struiken waar hij zich in de natuur gewoonlijk ophoudt.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 3