Algemene verzorgingsfiche
- Oorsprong: Cuc Phuong – Vietnam: De soort werd gevonden in het Cuc Phuong National Park in Vietnam en in cultuur gebracht door Peter Heusi in 1993
- Voedsel: Braam, framboos, roos, eik, beuk…
- Grootte (zonder poten): mannetje: 13 à 14 cm, vrouwtje: 16 à 18 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: 4 à 5 maanden
- Uitkomstpercentage eieren: ongeveer 90%
- Zorg voor de eieren: Eitjes in een doosje op vermiculiet of ander incubatiemateriaal bewaren. Regelmatig bevochtigen. De vrouwen zijn zeer productief en leggen honderden eitjes tijdens hun volwassen leven van ongeveer 6 maanden. Deze eitjes zijn opvallend klein in verhouding tot de grootte van de soort. Het zijn typische Ramulus eitjes, plat en smal.
- Verzorging en Terrarium: Deze soort stelt geen al te hoge eisen aan de omgeving en is op zich niet moeilijk te kweken. Je kan de jonge nimfjes goed houden in een faunabox of glazen terrarium waar de luchtvochtigheid wat hoger ligt. In latere stadia en als volwassen dieren hebben ze absoluut behoefte aan een goed verlucht en zeer ruim terrarium, minstens 1 meter hoog en 50 cm diep en breed. Zowel mannen als vrouwen hebben in het subadulte en volwassen stadium zeer lange, dunne poten die nogal eens in de oude huid kunnen achterblijven bij een lastige vervelling door te weinig ruimte. Niet alleen de hoeveelheid ruimte, ook de beschikbaarheid ervan is van groot belang : zowel het aantal dieren alsook de hoeveelheid voedseltakken in de bak moeten dus best flink beperkt worden. Aan de andere kant moeten er steeds enkele stevige, hoog reikende takken in het terrarium aanwezig zijn waaraan de dieren kunnen gaan hangen om probleemloos te vervellen. Misvormende en zelfs dodelijke vervellingen, ook in een voldoende ruim terrarium, zijn één van de grote redenen waarom deze soort moeilijker te houden is.
- Tijd tot volwassenheid: ongeveer 4 à 5 maanden
- Interessante weetjes: Naast groot en slank, is deze soort ook nog eens uiterst beweeglijk, zelfs nerveus. Bij de minste verstoring of luchtverplaatsing beginnen vooral de mannetjes heen en weer te wiegen op hun hoge poten en gaan op wandel. Een tip: wees voorzichtig bij het hanteren, want ze laten gemakkelijk poten los. Neem de thorax zachtjes tussen duim en wijsvinger als verplaatsen echt nodig is, zo kan je al te snelle en veelvuldige autotomie voorkomen.Er komen geregeld verrassende kleurenvariaties voor bij de vrouwen.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 3