PSG 144 – Ramulus artemis – Nimf (foto: Tim Bollens)
PSG 144 – Ramulus artemis – Nimf
PSG 144 – Ramulus artemis – Nimf achtereind
PSG 144 – Ramulus artemis – Volwassen vrouwtje
PSG 144 – Ramulus artemis – Volwassen vrouwtje
PSG 144 – Ramulus artemis – Stekel
PSG 144 – Ramulus artemis – Grazende volwassen vrouw
PSG 144 – Ramulus artemis – Volwassen vrouwtje, bruine variant
PSG 144 – Ramulus artemis – Eitjes
Algemene verzorgingsfiche
- Oorsprong: Vietnam
- Voedsel: Braam, eik, framboos, meidoorn, gras…
- Grootte (zonder poten): vrouwtje 10-12 cm
- Voortplanting: Parthenogenetisch
- Incubatietijd eieren: 2 tot 3 maanden
- Zorg voor de eieren: Het vrouwtje laat tot 7 eieren per dag op de grond vallen. Het zijn 3,5 tot 4,5 mm lange, rechthoekige schijfjes, die meer op stukjes hout lijken. Ze komen uit bij een temperatuur van maximum 25° C. Laat de eieren gewoon op de bodem liggen of plaats ze apart in een bakje op watten of keukenpapier. Je mag de eitjes geregeld nat sproeien, anders komen de takjes moeilijk uit de eitjes, en verliezen ze reeds pootjes van bij de geboorte, of zijn ze helemaal verfrommeld. Bewaar weinig eieren! mede vanwege het hoge uitkomst percentage (tot 80% van de eitjes komt uit), de korte incubatietijd en de snelle ontwikkeling naar volwassen dier is bij deze soort overbevolking moeilijk te vermijden.
- Verzorging en luchtvochtigheid: Makkelijk te houden en te kweken soort. Geen speciale voorzieningen nodig. Je kan ze houden bij kamertemperatuur. Jongen zullen minder snel pootjes verliezen wanneer je ze iets vochtiger houdt, en vanaf de derde vervelling mag je ze gewoon houden op luchtvochtigheid van de kamer en kan je ze af en toe eens besproeien, zodat ze eens kunnen drinken. Jongen groeien uit tot volwassen dieren in minder dan 5 maanden. Als ze wat warmer staan, gaat het zelfs onder de 4 maanden zijn. Wees een beetje voorzichtig bij de verzorging want deze soort heeft erg lange poten en verliest deze ook makkelijk. Pak ze dus niet aan de poten op, maar laat ze zelf op uw hand lopen. Eventueel kunt u ze wel aan het lijf vasthouden.
- Tijd tot volwassenheid: 4 tot 5 maanden
- Terrarium en ventilatie: Zorg voor voldoende plaats want dit zijn grote takken die om goed te vervellen een minimale hoogte van 40 cm nodig hebben. De soort mag licht tot matig geventileerd zitten.
- Interessante weetjes: Deze soort is parthenogenetisch in cultuur. De soort is meestal groen van kleur. Sommige kwekers hebben ook iets bruinere tot donkerbruine exemplaren. Jongen hebben een donkere vlek op het achtereinde en kunnen ook van kleur verschillen. Het vrouwtje heeft een bruin tot oranje kontje en krijgt een “stekel” (zie foto) op het voorlaatste segment bij de laatste vervelling. De antennes zijn dun en zeer kort. Het is een vrij rustige en makkelijk te houden soort. De meeste takken vervellen tijdens de nacht, maar deze tak laat toe dat je hem van “maatpak” ziet verwisselen overdag. Indrukwekkend bij de laatste vervellingen.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 1