Calynda coronata – Volwassen vrouw
Calynda coronata – Volwassen vrouw
Calynda coronata – Volwassen vrouw
Calynda coronata – Volwassen vrouw
Calynda coronata – Volwassen vrouw
Calynda coronata – Volwassen vrouw
Calynda coronata – Volwassen man
Calynda coronata – Volwassen man
Calynda coronata – Volwassen man
Calynda coronata – Volwassen vrouw in het wild (Costa Rica)
Calynda coronata – Volwassen man in het wild (Costa Rica)
Calynda coronata – Eitjes
Algemene verzorgingsfiche
- Oorsprong: Costa Rica
- Voedsel: varens, scindapsus
- Grootte (zonder poten): mannetje 8-9 cm , vrouwtje 12-15 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: maanden
- Zorg voor de eieren: Het vrouwtje produceert massaal eitjes, die ze gewoon op de grond laat vallen. Incubatie kan op vermiculiet of een ander geschikt substraat. Vochtig houden. Het uitkomstpercentage in de eerste generatie bleek minder dan 50%.
- Verzorging en huisvesting: Deze soort houdt van een vochtige omgeving, maar een goede ventilatie is aangewezen. Dagelijks sproeien. Kamertemperatuur volstaat. Best houden in een ruim terrarium, minimaal 50 cm hoogte.De nimfjes zijn fragiel, er kan sterfte optreden in het eerste stadium. Favoriete voedsel is varen.
- Interessante weetjes: Deze soort bracht ik mee van een reis door Costa Rica, ze bleek er vrij algemeen voor te komen. Mijn huidige kweek stamt af van een volwassen vrouw die ik vond vlakbij ons logement in het dorpje Santa Elena (Monteverde), op 22 juli 2009. Ze at van een plant die ik niet kon identificeren, die leek op laurier. Van de 34 eitjes die ze legde, kwamen 15 nimfjes uit, waarvan er 12 overleefden. De vrouwen bleken erg verschillend van kleur (gespikkeld groen, grijs, roodbruin), hoewel het moederdier onopvallend groengrijs was.Het klimaat in Santa Elena (Monteverde) is, hoewel in een tropisch gebied gelegen, opvallend koel (1.400 m hoogte), met temperaturen tussen de 14-16°C ’s nachts en tot 26°C rond de middag. (Gemiddelde jaartemperatuur: 18°C, gemiddelde neerslag per jaar: 3000 mm) De luchtvochtigheid is er zo hoog (schommelt tussen 74% en 97%), dat mist en regen het zicht vaak belemmeren tot op enkele meters. Deze nevelwouden (‘bosque nuboso’) zijn de habitat van vele wandelende takken, waaronder de Calynda coronata. Varens groeien er weelderig, in allerlei soorten en maten. Nochtans hebben we nooit een Calynda op een varenplant gevonden, noch aten de wilde exemplaren varens. De in gevangenschap opgekweekte nimfen echter verkozen varens boven alle andere voedselplanten en groeiden er goed op.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 3