Proscopia

Proscopia

De orde Orthoptera – sprinkhanen en krekels.

Inleiding:

Met dit stukje wil ik jullie even laten kennismaken met een speciale groep dieren. Het gaat hier over de proscopia groep. Dit zijn sprinkhanen die wandelende takken proberen te imiteren. Van deze groep dieren kent men ongeveer een 120 tal soorten, meestal afkomstig van de vlakten van Zuid-Amerika. Hun grootste kenmerk is hun druppelvormig hoofd, en hun achterpoten waar ze weinig mee springen. Veel plezier met deze bijdrage van Martijn Ruiter!

Volwassen vrouwtje

Volwassen vrouwtje

Volwassen vrouwtje

Volwassen vrouwtje

Volwassen vrouwtje - Close-up

Volwassen vrouwtje – Close-up

Opmerkingen bij deze soort

Deze mooie lange soort heeft een bruine kleur en met hun 15 cm een van de grootste proscopia soorten. De mannetjes hebben in hun laatste stadium blauwe poten en zijn 2 keer zo klein als een volwassene vrouw. Je kan duidelijk aan de poten zien dat het een sprinkhaan is en in hun eerste 3 stadiums zijn ze ook vrij “springerig”. De volwassenen mannen durven ook nog wel eens springen. De vrouwen zijn daar te zwaar voor dus die springen niet. De dieren zijn, eenmaal volwassenen, vrij makkelijk te hanteren, alleen bij de jongere dieren opletten dat ze niet weg springen. Vrouwtjes leggen de eieren in de grond en steken daarbij hun achterlijf in de grond tot wel 5 cm. Verschil tussen man en vrouw kan ook gezien worden aan de antennes. Vrouwtjes hebben dikke antennes op hun kop en mannetjes hebben alleen 2 sprietjes. Ook blijven de mannelijke dieren vrij klein en hun poten kleuren blauw.

  • Oorsprong: Suriname
  • Voedsel: braam
  • Grootte (zonder poten): mannetje 8.5 cm vrouwtje 15 cm
  • Voortplanting: seksueel
  • Incubatietijd eieren: enkele maanden

Algemene verzorging

Zorg voor een tempratuur rond 25- 30° C. houd de dieren matig vochtig. Ze zijn overdag actief maar ze bewegen niet erg veel. zorg voor een vrij hoog terrarium en zorg er voor dat je de braamtakken wat in de hoogte zet, want de dieren hebben door hun lengte nog wel eens last van krom groeien omdat ze bij het vervellen niet genoeg ruimte hebben. Leg op de bodem een laag van ongeveer 10 cm turf meer is ook goed en houd de grond er vochtig (NIET te nat) anders verdrinken de eieren.

Zorg voor de eieren

De eieren van deze soort verschillen behoorlijk van wandelende takken. De eieren van wandelende takken zijn hard en wat minder gevoelig voor vocht en droogt. Proscopia legt in de grond eierpakketten dus meerdere tegelijk. De eieren zij zacht en erg gevoelig voor te droog of te nat. Door droge aarde drogen de eieren snel uit en door te natte aarde verdrinken ze. Dus houd de aarde goed vochtig en warm. Je kunt de eieren ook voorzichtig met een theelepel uit de bak scheppen en apart bewaren in vochtige aarde.