Varen

Klasse van de Polypodiopsida met verschillende ondersoorten
Engels: Fern

Varens zijn een hoofdstuk apart. Er zijn een boel varens die bruikbaar zijn in de takkenwereld (uitgezonderd Adelaarsvaren die heel giftig is), de meestgebruikte is de bosvaren die we wel, zoals de naam het zegt, in het bos kunnen aantreffen. Ook in de tuin heeft de varen als bodembedekker zijn plaatsje gevonden.

Varens zijn heel primitieve planten, alle Europese varens zijn planten met bladeren die uit een wortelstok ontspringen. De meeste soorten vermenigvuldigen zicht met sporen en hebben veel vochtigheid nodig. Dat is ook de reden dat varens voornamelijk in de tropen terug te vinden zijn.

De meeste varens zijn niet wintergroen. De bladeren bevriezen, en vallen slap op de grond neer en zijn niet meer bruikbaar. Enkele soorten zijn half wintergroen tot wintergroen, en de bladeren kunnen een paar graden vorst verdragen als ze wat beschut staan.

Om de winter te overbruggen kan je best een varen uit de winkel kopen. Varens uit de winkels zijn meestal bespoten. Koop dus je varen enkele maanden op voorhand om hem helemaal te ontgiften, of plant een bosvaren voor de eerste vorst binnen.

Mannetjes varen

Mannetjes varen

Mannetjes varen

Mannetjes varen