Klimop

Familie van de Araliaceae (Klimopfamilie)
Latijnse naam: Hedera helix
Engels: Ivy

Klimop is een houtachtige wintergroene struik die met zijn hechtwortels kan klimmen tegen muren en bomen klan klimmen. Klimop is dus ook te vinden op de gevels van sommige huizen. In bossen zijn sommige boomstammen voor een groot gedeelte bedekt met klimop. Aangezien het een wintergroene plant is, kan je hem makkelijk het hele jaar door vinden.

In zijn jonge jaren is klimop een bodembedekkende plant, of klimmend, en zijn de blaadjes ruitvormig. In de volwassen fase wordt de plant struikvormig en begint de plant te bloeien op gedeeltes die gaan afhangen. De blaadjes worden dan ronder, krijgen bloemen en maken zwarte vruchtjes aan.

Klimop is een voedseltak die lang vers blijft. Echter, als je het niet tijdig ververst, gaat het water vuil worden en stinken. Ververs daarom regelmatig de takken.

Opmerking: als je wandelende takken als voedsel gebruikt voor andere dieren, dan is klimop geen goede voedselplant. Klimop is immers giftig en de gifstoffen kunnen nog een poosje in het lichaam van de tak blijven zitten.

Klimop op boomstam

Klimop op boomstam

Klimop

Klimop