Hypericum

Familie van de Hypericaeae (Hertshooiachtigen)
Latijnse naam: Hypericum
Engels: St. John’s Wort

Hertshooi of Sint Janskruid vind je als wilde plant maar ook als cultivar voor tuinen. Als takkenvoedsel verkiezen we de gekweekte vormen, daar deze meestal meer en breder blad hebben en door de takken liever gegeten worden. Hypericum komt in zowat heel de wereld voor, maar heeft een voorkeur voor iets koelere klimaten. Sommige van de meer dan 400 verschillende soorten zijn groenblijvend of verliezen hun blad pas aan het begin van de winter, andere soorten verkleuren helemaal op het einde van de zomer. Hertshooi heeft opvallende grote gele bloemen met lange meeldraden.

Een aantal soorten hertshooi, zoals bv Hypericum adrosaenum, maakt mooie zaaddozen aan, die gebruikt worden voor boeketten. Helaas is deze soort niet wintergroen en blijft deze een struik.

De meest als takkenvoedsel gebruikte soort hypericum is Hypericum ‘Hidcote’ een plant van ongeveer 100cm hoog die half wintergroen is. (kan tegen enkele graden vorst indien beschut) Deze soort groeit snel uit, en wordt gebruikt in borders als bodembedekker. Elk voorjaar wordt deze plant gesnoeid waardoor er nieuwe scheuten uitschieten.

Veel takken eten hypericum waardoor deze plant voor takkenliefhebbers uiterst waardevol is. Je vindt hem voor een zacht prijsje in bijna elk tuincentrum en hij staat mooi in elke tuin.

Tip: is in de winter de plant bevroren kan je eventueel de stengels toch gebruiken! Zet ze in water op een beschutte plaats, niet te warm om het doorschieten te voorkomen, en laat de plant weer scheutjes en bladeren krijgen.

Hypericum hidcote

Hypericum hidcote

Hypericum hidcote

Hypericum hidcote

Hypericum hidcote

Hypericum hidcote

Hypericum inodorum

Hypericum inodorum

Hypericum inodorum

Hypericum inodorum

Hypericum androsaemum

Hypericum androsaemum