Guajava

Familie van de Myrtaceae (Mirtefamilie)
Latijnse naam: Psidium guajava
Engels: guajava

Deze tropische plant wordt vrij algemeen gegeten door takken. Een aantal wandelende bladeren is er gek op, en een paar soorten kan je vrijwel uitsluitend op deze plant houden. Deze plant zaai je het beste, want ze worden vrijwel niet in tuincentra aangeboden. Op het internet kan je best eens zoeken naar aanbieders van zaadjes, of je kan het fruit in de wintermaanden wel eens zien opduiken in de supermarkten, en dan zelf zaadjes verzamelen.

Hoe zaai je nu net het beste deze plantjes? Veel mensen slagen er niet in het zaad te laten ontkiemen. Wel, de simpelste werkwijze gaat als volgt:

-laat de zaadjes 24 uur weken in lauw water.
-zaai de zaadjes max 5 mm diep in, geef veel water, en sluit de bovenkant van het potje af met wat boterhamfolie en maak het vast met een rekker.
-plaats het potje goed warm, en het mag zelfs wat in de zon staan.

Een mini serre kan natuurlijk ook, dan moet je natuurlijk geen boterhamfolie meer gebruiken.

Vermits de zaadjes erg hard zijn gaan er zeker een paar plantjes zijn die het zaadje er niet afkrijgen, en afsterven. Een aantal van deze plantjes kan je redden door het zaadje er af te trekken, en de kiem terug te planten als je ziet dat er nog een bladbeginsel blijft aan staan.

Guajava vrucht

Guajava vrucht

Guajava zaad

Guajava zaad

Guajava kweekbakje

Guajava kweekbakje

Guajava kiemen

Guajava kiemen

Guajava plant

Guajava plant