Eucalyptus

Familie van de Myrtaceae
Latijnse naam: Eucalyptus
Engels: Eucalyptus

Eucalyptus is, met zijn meer dan 600 soorten, van nature een Australische loofboom. Deze soort boom staat om hun enorme groeikracht gekend, en is goed bruikbaar in de hout- en papierindustrie. Ook gebruikt men de aromatische olie in hoestsiropen en als inhalatie om de luchtwegen vrij te maken. De eucalyptusboom wordt ook ingezet om moerassen droog te leggen, en op die manier de malariamug te bestrijden. Jonge bladeren zijn rond, en staan tegenover elkaar. Oudere bladeren zijn langwerpig en spits.

De meeste soorten zijn echter niet winterhard, slechts een paar soorten kunnen bij ons overleven, en slechts enkelen zijn wintergroen. De Eucalyptus gunnii is voor ons takkenkwekers een ideale soort! Deze eucalyptus kan overleven tot -10° en sommige bomen overleven zelfs wanneer het kwik nog lager is. Ook deze eucalyptus gunnii is een snelle groeier, en kan met voldoende mest en water tot 3 meter per jaar groeien! De boom zelf kan meer dan 30 meter groot worden!

Het beste kan je deze boomjes voldoende laten groeien voor je ze gebruikt, vergeet niet de boompjes voldoende te bemesten, en veel water te geven, ook de boom aanbinden is geen luxe, want ze zijn heel soepel, en de wind heeft er anders te veel vat op. Eens ze een hoogte van 2 meter hebben, heb je plots een hoop voer tot je beschikking. Je kan de boom ook snoeien door de top er uit te halen. De resterende takken zullen op die manier langer worden, en meer blad krijgen, andere zijtakken gaan op den duur de functie van hoofdtak overnemen, maar deze kan je ook weer intoppen. Een andere mogelijkheid is de boom zo’n 25 tot 100 cm boven de grond af te zagen waardoor er nieuwe scheuten ontstaan op de stam, of uit de wortels.

Nog een laatste tip: vervang de eucalyptus in je bakken geregeld. Eucalyptus heeft de neiging nogal snel uit te drogen, en zodoende zal de tak niet genoeg voedingsstoffen meer binnen krijgen.

Eucalyptus gunnii - jonge bladeren

Eucalyptus gunnii – jonge bladeren

Eucalyptus gunnii - oudere bladeren

Eucalyptus gunnii – oudere bladeren

Eucalyptus gunnii - oudere bladeren

Eucalyptus gunnii – oudere bladeren