Eik

Familie van de Fagaceae (Beukenfamilie)
Latijnse naam: Quercus
Engels: Oak

De eik kennen we al van bij onze voorvaders, waar deze vereerd werd. Een heilig eik was er het doorgeefluik naar de godenwereld. Het eikenblad en de eikels zijn licht giftig, varkens lusten ze wel, maar wij mensen kunnen er wel eens goed buikloop van krijgen. Mogelijk voer je best dus ook geen eik aan je takken als ze moeten dienen als voedseldieren.

Voor ons kwekers is de eik is voor een aantal wandelende takken een zeer goede voedselplant. Vooral wandelende bladeren zijn er gek op, maar er zijn heel veel soorten die het wel lusten als bijvoedsel.

Best gebruiken we blaadjes die niet te jong zijn, want deze zijn slap en verwelken snel. Verder moeten de blaadjes mooi groen zijn, en niet verkleurd zijn of andere vlekken vertonen. Bij de zomer- en wintereiken zijn er een aantal soorten ziektes, eentje die je vaak zal opmerken is een wit stof dat op de bladeren hangt. Dit is een schimmel die echte meeldauw heet. Best is dat je deze bladeren met schimmel niet aan je takken voert. Als je echt niet anders kan, was de bladeren goed, en veeg elk blad met een natte doek schoon.

Er zijn een hoop verschillende soorten eiken. De meeste zijn niet wintergroen. De meest bekende zijn de zomereik (Quercus robur – geen bladsteeltjes, wel een steeltje aan de eikels) en wintereik (Quercus petraea – wel bldsteeltjes, geen steeltjes aan de eikel), die minder voorkomt, met gelobde bladeren, en de Amerikaanse eik heeft getande bladeren. Deze soorten kan je vlot in Nederland en BelgiĆ« vinden. Kijk wel even uit, sommige soorten takken eten de ene soort liever dan de andere.

Helaas zijn deze soorten niet wintergroen. De Amerikaanse eik verliest al vrij vroeg in de herfst zijn bladeren, de zomer- en wintereik verliezen iets minder snel hun blad. Er zijn wel een aantal soorten eik die wintergroen zijn, maar deze kan je niet zo makkelijk terugvinden bij ons. Een kleine uitzondering hierop is de steeneik (Quercus Ilex)die men soms kan vinden als hagen of alleenstaande bomen.

Een mooie tip om ook eik in de winter te hebben is vrij simpel: ga in de herfst afgevallen eikels zoeken, en plant deze binnen in een pot. Binnen enkele weken heb je een mooie verzameling jonge eikjes die je als voedsel kan geven aan jonge nimfen die eik nodig hebben. Waarschijnlijk heb je al ergens gehoord dat je de eikels een paar weken in de frigo moet stoppen om de winter na te bootsen,… Best kan je een aantal eikels gewoon planten, en een aantal eikels een paar weken de koelkast instoppen. Meestal komen eikels toch uit zonder dat ze in de koelkast gestaan hebben, maar als het dan toch niet lukt, heb je nog wel je koelkast eikels!

Zomereik

Zomereik

Zomereik

Zomereik

Amerikaanse eik

Amerikaanse eik

Steeneik

Steeneik