Braam

Familie van de Rosaceae (roosachtigen)
Latijnse naam: Rubus fruticosus
Engels: Blackberry, bramble

Braam is het ideale voedsel voor veel takkensoorten, het is een heester uit de familie van de roosachtigen die praktisch overal ter wereld voorkomt. Braam is er in alle soorten en maten.

De takken van de gewone braam zijn bezet met stekels en de bloei bestaat uit witte tot lichtroze bloemen. In de zomer verschijnen er zwarte eetbare vruchten aan de plant. Men kan deze planten het makkelijkste vinden in bermen en bosranden waar ze dikwijls enorm kunnen woekeren. Pas dus zeker op voor je handen als je braam gaat plukken! Sommige soorten hebben immers vlijmscherpe stekels. Het makkelijkste om ze vast te nemen is snel met de achterkant van de schaar de grootste stekels er af te wrijven.

De braam is wintergroen en kan de hele winter door gebruikt worden als voedsel voor onze wandelende takken. In maart-april maakt deze plant nieuwe jonge scheuten aan. De tweejarige takken maken ook jonge scheuten aan waar later de vruchten aan komen. Deze jonge scheuten zijn licht giftig en zijn daarom minder geschikt als voedsel. Probeer daarom steeds de oude bladeren aan de takken te geven. De eventuele bruine bladranden kan je er dan gewoon vanaf knippen.

Opgelet: de gekweekte soorten braam zonder stekels worden door veel soorten minder graag gegeten.

Braam

Braam