Voedsel

Om voedsel voor je wandelende takken te vinden, moet je meestal niet zo ver lopen. Het meeste voedsel kan je zo vinden langs de kant van de weg, een bosrand, of een stadstuintje. Veel takken eten over het algemeen heel graag braamblad, eucalyptus en hypericum (deze drie zijn wintergroen) maar sommige soorten hebben ook aangepast voedsel nodig! Informeer best even VOOR je de soort aanschaft wat je droomtakken nu net eten en probeer ook je takken niet op een dieet van slechts één voedselplat te zetten. Het is steeds beter een mix te hebben van verschillende soorten voedsel om je takken gezond te houden! (Bij de kweekbeschrijvingen onder de psg-lijst kan je zien wat elke soort eet.)

Een gouden tip die ik alvast kan geven: takken eten alleen wat ze lusten. Experimenteer er maar lustig op los met verschillende voedingsplanten, maar zorg er zeker voor dat er iets bij staat wat ze zeker lusten.

Op deze pagina kan u een aantal soorten voedselplanten vinden die takken lusten, met enkele interessante weetjes en foto’s. Deze lijst is bewust kort gehouden om niet te veel in detail te gaan.

Gewone braam
Klimop
Hypericum – Hertshooi
Eucalyptus
Framboos
Roos
Hazelaar
Varen
Eik
Liguster
Rododendron
Meidoorn
Guajava, guava, guave

Hier volgt nog een korte opsomming van voedselplanten die door takken wel gegeten worden: aardbei, kers, wilde kers, appel, sering, grassen, litchie, mango, planten uit de Lonicera familie, planten uit de Rhus familie, planten uit de familie van de aronskelken, enz…

Hoe het voedsel vers houden?

Voedsel dat geen water krijgt zal snel verwelken en geen enkele voedingswaarde meer bevatten voor de takken. Het is daarom noodzakelijk om je voedseltakken in het water te zetten! Je kan dat op verschillende manieren doen.

De makkelijkste manier is de volgende: neem een grote plastic pot en snij met een scherp mes kruisjes in het deksel. (kijk naar onderstaande foto’s) In de gesneden kruisjes kan je nu makkelijk voedseltakken zetten, zonder dat je takjes er in verdrinken! Op deze manier blijven je planten 7 tot 14 dagen vers.

Pot, deksel en mes

Pot, deksel en mes

Snij de kruisjes in het deksel

Snij de kruisjes in het deksel

Andere mogelijkheden zijn:

– Neem een glazen pot en sla met een hamer en een dikke spijker een aantal gaatjes in het metalen deksel. Een nadeel hierbij is dat de stengels ongeveer dezelfde maat als de gaatjes moeten hebben.

– Vul gelijk welk potje met water, stop er de voedseltakken in en maak de ruimte tussen de stengels dicht met watten (of keukenpapier).

– Oase/Oasis waar je de voedseltakken kan inprikken. Hier zijn wel nadelen aan verbonden: het is wat meer werk, gaat het sneller stuk, is moeilijk voor grote voedseltakken en duur.

– Pak elke voedseltak afzonderlijk in met natte watten en draai er zilverpapier rond. Een groot nadeel hiervan is dat het voedsel vrij snel zal uitdrogen.

Gezond voedsel = gezonde takken!

Belangrijk bij het voedsel is eigenlijk dat het vers is. Verdorde blaadjes gooi je weg en schimmel probeer je te vermijden.

Kijk het voedsel dan ook nog eens grondig na. Met je voedseltakken zijn vaak ook nog ongevraagde gasten meegekomen. De meesten zijn volstrekt ongevaarlijk voor onze huisdieren, maar er zijn er ook bij die wat minder onschuldig zijn, zoals spinnen. Het kan daarom ook nooit kwaad om je voedsel af te spoelen alvorens je het gaat gebruiken. Roofdiertjes zijn natuurlijk niet het enige probleem. Erger wordt het als je bespoten voedseltakken gebruikt. Kijk dus goed uit bij het plukken, en neem zeker geen voedsel mee waarvan de bladeren vreemd verkleurd of verdord zijn, of slap hangen. het is soms moeilijk te beoordelen of bepaalde planten met iets giftigs in contact zijn gekomen, vandaar dat je best een plek zoekt die veilig is voor allerlei verontreinigingen. Nog beter is het om wat takkenvoedsel in je eigen tuin te planten zodat je steeds vers en veilig voedsel bij de hand hebt.

Voorzie steeds ruim voldoende voedsel want als je takken zonder voedsel zitten, kunnen ze soms pootjes en antennes van hun soortgenoten aanvreten.

Sommige nimfen van kleinere soorten hebben soms nog niet zo’n sterk ontwikkelde kaken en kunnen dikwijls de bladrand van taaiere blaadjes nog niet doorbijten. Knip deze gewoon even af, laat oudere dieren de bladrand aanvreten of voorzie een mengeling van wat malsere blaadjes.