Terrarium bouwen

Door Rob Krijns


Allereerst zal ik mij even voorstellen.

Mijn naam is Rob Krijns, ben 43 jaar en werk als verpleegkundige op de recovery hier in het ziekenhuis in Maastricht.

In november 2003 kwam mijn zus aanzetten met een klein plastic bakje met daarin een aantal wandelende takken (PSG 1), eigenlijk bedoeld als grap.  Om de paar dagen werd het bakje gesproeid en de klimop verwisseld. Totdat mijn vrouw met een aantal tips kwam die ze van het internet had gehaald. Het bakje was te klein, ze aten meer dan alleen klimop etc. Er werd een groter, nog steeds plastic, bakje aangeschaft en ik begon zelf naar meer informatie te zoeken over wandelende takken. Zo kwam ik uit bij de website van Han Damen en was helemaal onder de indruk hoeveel soorten er wel niet waren en wat een schitterende kleuren sommige wel niet hadden. Na wat verder surfen kwam ik uit bij een site waar ik eitjes van een viertal andere soorten kocht. Dit was het begin van een leuke hobby.

Er werd nog een grotere, ditmaal een kant-en-klaar glazen, bak (van 50x40x50) aangeschaft. De eitjes begonnen uit te komen en ik begon uit te kijken naar nog een nieuwe bak. Deze moest groter zijn dan de andere glazen bak. Het liefst 60 of 70 cm hoog. Wat me niet beviel aan de glazen bak die ik reeds had was dat er maar één ventilatie strip in zit. Wanneer ik gesproeid heb, blijft de bak twee tot drie dagen nat. Dus informeerde ik bij de dierenspeciaalzaak wat een bak van 70 cm hoog met twee extra ventilatie strippen zou gaan kosten. Hier schrok ik toch wel van. 150 Euro!

Vroeger heb ik jarenlang terraria gehad en in die periode kweekte ik ook pijlgifkikkers. Ik plakte toen al mijn terraria zelf. Waarom zouden deze terraria niet geschikt zijn voor takken? Ik kon de maten zelf samenstellen. Ik kon zelf uitmaken hoeveel ventilatiestrippen ik maakte en waar ze geplaatst werden.

Liniaal, ruitjes papier en potlood gepakt en ik begon het glas uit te tekenen dat ik nodig had voor mijn bak.

Plannetje

Plannetje

Daarna heb ik bij twee glashandels hier in de buurt een prijsopgave laten maken voor het glas. De prijzen kunnen nogal verschillen!  Bij de goedkoopste heb ik het glas besteld. Zelf snijden, daar begin ik niet aan. Ik heb dit in het verleden verschillende malen geprobeerd maar het ging te vaak mis. Ik geef bij de glashandel mijn tekening af en laat daar al het nodige glas op maat snijden.  Een glasdikte van 4 mm is ruim voldoende voor dit soort terraria.

Het zelf plakken van een terrarium is echt niet zo moeilijk.

Ik zal proberen dit stap voor stap uit te leggen met behulp van een aantal foto’s.

De benodigdheden

Glas.

Fijnschuurpapier.

Siliconenkitmet pistool.

Plakband (het beste neem je afplakband die bij schilderwerken wordt gebruikt, deze laat geen lijmsporen na)

Klein bakje met een beetje afwasmiddel.

Paar stukjes keukenrol of een oud doekje.

Horrengaas.

Een paar wasknijpers of gewichtjes die je aan een tafelkleed hangt om het gespannen te houden.

Vervolgens beslis je waar je de bak gaat plakken. Doe je dit binnen, hou er dan rekening mee dat siliconenkit een sterke azijnlucht verspreidt.  Ga je de bak buiten plakken, zorg dan dat je bodemplaat op een stuk karton ligt (niet direct op stenen!) en dat je iets voorziet waartegen je straks de achterwand even kunt laten leunen. (Bijv. een muur, stoel, bielzen in mijn geval)

Voor je begint, schuur even alle randen van het gesneden glas met fijn schuurpapier zodat je je niet snijdt. Je legt de bodemplaat op de grond (ik heb hier karton als ondergrond gebruikt omdat ik het buiten op de copplestones heb geplakt) Zorg dat de achterkant van de plaat bijna tegen een muur, stoel of iets anders ligt waartegen je bij de volgende stap even de achterplaat laat leunen.

Breng een dunne strip siliconenkit aan op de achterste rand van de plaat (foto1).

foto1

 Pak nu de achterwand en plaats deze op de lijmstrip (foto 2) – de plaat leunt tegen de (in dit geval) bielzen.

foto2

Vervolgens breng je een lijmstrip aan op de linker (of rechter) zijkant van de achterplaat en bodemplaat. (foto3)

foto3

Plaats nu een zijkant op beide lijmstrippen (let op dat de rechte hoek ook daadwerkelijk aan de achterkant zit !!). Schuif een beetje om de glasplaat precies op de rand te krijgen en plak met één of twee strippen plakband de beide platen aan elkaar. (foto 4) Breng nu een nieuwe lijmstrip aan in de hoeken gevormd door de drie platen. Doe een beetje afwasmiddel aan je vinger en strijk de lijmstrip uit.

foto4

Breng nu ook een lijm strip aan de andere kant op de rand aan om de andere zijkant te plaatsen.

Breng nu ook een lijmstrip aan de andere kant op de rand aan om de andere zijkant te plaatsen.Plaats nu de andere zijkant en doe hetzelfde als net. Plakband strip en extra lijmstrip in de hoeken (foto5)

foto5

Nu breng je een lijmstripje aan op de voorkant van de bodemplaat en tegen de zijkanten van de zijplaten (even hoog als het voorplaatje) en plaats het voorplaatje. (foto 6). Plak dit ook even vast met een strip plakband.

foto6

Leg beide dekplaatjes op hun plaats en meet hoe breed het horrengaas moet worden (maak het horrengaas ongeveer twee centimeter breder) (foto7)

foto7

Breng een lijmstrip aan op de bovenkant van het terrarium, iets breder dan het achterste dekplaatje is. Plaats het dekplaatje en zorg dat het horrengaas strip over de bovenkant ligt en ongeveer 1 cm onder de achterste dekplaat ligt. Aan beide kanten van het horrengaas doe je twee wasknijpers om het horrengaas iets gespannen te houden. (als de gewichten te zwaar zijn duw je beide zijplaten naar binnen !!! dus pas op) (foto8)

foto8

Breng nu een lijmstrip aan in de hoeken gevormd door de dekplaat en zij- en achterwand en strijk deze weer uit met je vinger. Breng nu ook een lijmstrip aan op het horrengaas over de hele breedte en op de beide zijkanten om hen aan het glas te plakken. (foto 9)

Doe hetzelfde met de voorste dekplaat.

foto9

De glashandel waar ik het glas bestel plakt gewoonlijk kurken vierkantjes op het glas zodat je het glas op elkaar kunt vervoeren. Ik gebruik ze om te voorkomen dat de beide glasstripjes die ik aan de voorkant plak (waartussen de voorruit komt) naar beneden glijden nadat ik ze op het glas heb geplakt. (foto 10) Ik plak niet alleen een stripje aan de voorkant maar ook aan de achterkant zodat je de voorruit ook iets opzij kunt schuiven (om bijv. te sproeien).

foto10

Als laatste plak ik een stuk horrengaas op beide ventilatiegaten in de zijkant. Ook deze plak ik nog even vast met wat plakband. Het eindresultaat zie je op foto 11.

foto11

Na 24 uur is de kit helemaal uitgehard. Je kan de bak dan op de achterkant neerleggen en er eventueel een kurken achterwand in plakken.

Ik raad aan de bak nog minimaal een week buiten te laten staan om te luchten. Siliconenkit verspreidt een scherpe azijnlucht, die enkele dagen nodig heeft om te verdwijnen.

Op foto 12 heb ik het overtollige horrengaas met een stanleymesje weggesneden. De achterwand heb ik erin gelijmd (ook met siliconenkit). Even afdekken tegen de alom bekende regen in dit land.

foto12

Foto 13 toont hoe de bak er uiteindelijk uitziet.

foto13

Omdat de bak aan de voorkant iets schuin afloopt, blijft de voorplaat goed op zijn plaats zitten en hoeft hij niet extra aan de bovenkant bevestigd te worden.

Mocht je verdere vragen hebben kan je me altijd even mailen : r.krijns at wanadoo.nl