(Voorheen: (H)Aplopus jamaicensis)
- Oorsprong: Jamaica
- Voedsel: Hypericum (alle soorten), Eucalyptus, eik (alle soorten), braam (ook framboos), hazelaar, beuk, meidoorn
- Grootte (zonder poten): mannetje 7-8 cm , vrouwtje 12-13 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: 5-6 maanden bij kamertemperatuur
- Zorg voor de eieren: Een vrouwtje legt zeer veel eitjes (1 à 2 per dag, of zo’n 400 in totaal, afhankelijk van haar levensduur) waarvan ook nog eens de meeste uitkomen. Je kan ze best incuberen bij kamertemperatuur, in een plastic doosje met gaatjesdeksel, op een laagje vermiculiet, cactusaarde of gelijkaardig. Eens per week lichtjes sproeien is voldoende. Niet te vochtig houden, eitjes beschimmelen gemakkelijk.
- Verzorging en Terrarium: De jonge nimfen kunnen best in een plastic faunabox of glazen terrarium gehouden worden om een voldoende hoge luchtvochtigheidsgraad te garanderen. Onervaren kwekers hebben vooral problemen met de jonge nimfjes: slechte vervellingen komen regelmatig voor. Daarom is het belangrijk om ze noch te vochtig, noch te droog te houden. In de eerste stadia verdienen hypericum en eucalyptus als voedsel de voorkeur. In latere stadia is een goed verlucht terrarium aangewezen en de volwassen dieren kunnen zelfs in een volledig gazen kooi, bv een vlinderkooi, gehouden worden. Sproeien mag om de paar dagen (maar niet te veel) zodat ze ook af en toe wat kunnen drinken.
- Tijd tot volwassenheid: Mannetjes worden volwassen in ongeveer 3 maanden, vrouwtjes doen er gewoonlijk een paar weken langer over.
- Interessante weetjes: Dit is een bijzonder mooie, gevleugelde soort. Zowel (volwassen) mannetjes als vrouwtjes zijn fluogroen met fel contrasterende, oranjerode vleugels. Maar terwijl het mannetje zeer goed kan vliegen, zijn de vleugels van het vrouwtje daartoe niet geschikt, want veel te klein. Bij gevaar zal ze die opvallend gekleurde microvleugeltjes (soms langdurig) spreiden in een poging om aanvallers af te schrikken. Ook kan ze bij belaging fel met haar achterpoten knijpen, wat voor ons echter niet pijnlijk is. Soms komen bij de vrouwtjes afwijkende kleurvariaties voor. Zo kunnen ze behalve felgroen ook licht- of donkerbruin zijn, maar ook gevlekte varianten (bruin met groene vlekken of omgekeerd) zijn niet uitzonderlijk. Foto’s van deze kleurvarianten kunnen onderaan de pagina gevonden worden.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 3
Volwassen vrouwtje, bruine variant
Volwassen vrouwtje, bruine variant
Volwassen vrouwtje, gevlekte variant
Volwassen vrouwtje, gevlekte variant
Volwassen vrouwtje, dambord variant
Volwassen vrouwtje, dambord variant