PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Nimf
PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Volwassen vrouw
PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Volwassen vrouw
PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Volwassen vrouw
PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Volwassen vrouw
PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Volwassen vrouw
PSG 32 – Ocnophiloidea regularis – Volwassen man
Opmerkingen bij deze soort
- Oorsprong: Trinidad
- Voedsel: Braam, roos, framboos, meidoorn, klimop, eik, vuurdoorn, ea…
- Grootte (zonder poten): mannetje 4 – 4,5 cm, vrouwtje 5 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: 2 tot 6 maanden (afhankelijk van de temperatuur)
- Zorg voor de eieren: Je kan de eitjes incuberen op vermiculiet of keukenpapier in een plastic doosje (maak kleine gaatjes in het deksel voor een minimale verluchting). Zorg ervoor dat ze af en toe eens gesproeid worden. Kamertemperatuur volstaat.Opmerkelijk is dat deze soort slechts weinig eitjes legt en dat ze in verhouding tot het volwassen dier eerder groot zijn (zo’n 4 mm lang en 2 mm breed). Maar het uitkomstpercentage van de eitjes is dan weer vrij hoog: zo’n 80%.Opgelet bij het hanteren van de eitjes: hun ‘schaal’ is erg fragiel zodat ze makkelijk stuk gaan.
- Verzorging en luchtvochtigheid: Deze soort is niet al te veeleisend. Ze houdt wel van een vochtige omgeving: 70-80% luchtvochtigheid is aan te bevelen. Een bak uit plastic of glas, een dagelijkse sproeibeurt en een flinke laag vochtige aarde als bodembedekking kunnen daartoe bijdragen. Vergeet toch niet dat hoe dan ook verluchting (bv via het deksel) belangrijk blijft, al was het maar om schimmelvorming te voorkomen.
- Tijd tot volwassenheid: 4 maanden (afhankelijk van de temperatuur)
- Levensduur: ongeveer 8 maanden (vrouwtjes kunnen ouder worden)
- Terrarium en ventilatie: Een faunabox met gaatjesdeksel of een glazen bak afgedekt met muggengaas (afmeting 30x20x20 volstaat) kunnen een zeer geschikte woning opleveren voor deze vrij kleine soort. Als bodembedekking kunnen zowel keukenpapier als aarde, waarbij het laatste de voorkeur verdient omdat het de vochtigheidsgraad in de bak beter op peil houdt. Vrouwtjes zullen hun eitjes graag wegstoppen op een vochtig plaatsje, tussen vochtig keukenpapier of net onder de vochtige aardoppervlakte.
- Interessante weetjes: Deze tak valt vooral op door zijn passiviteit, die ongetwijfeld bijdraagt tot zijn camouflage. Pak je hem op dan zal hij in de houding en op de plaats waar je hem neerzet blijven zitten. Bij plotse verstoring zal hij zich ter verdediging soms bruusk op de grond gooien om daar voor dood te blijven liggen.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 2