PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Nimf
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Nimf
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Mannelijke nimf
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Vrouwelijke nimf
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Volwassen vrouw
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Volwassen man
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Volwassen man
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Eitjes
PSG 338 – Mearnsiana bullosa – Eitjes
Algemene verzorgingsfiche
- Familie: Heteropterygidae
- Subfamilie: Obriminae
- Oorsprong: Mount Apo (Mindanao, Filippijnen) Huidige kweken stammen af van een vondst van David Navarro in 2008, Mindanao, Mount Apo.
- Voedsel: Braam, roos, eik, beuk, hazelaar, eucalyptus, Photinia… Dit is een polyfage soort.
- Grootte (zonder poten): mannetje 4-5 cm , vrouwtje 9-10 cm
- Voortplanting: Seksueel
- Incubatietijd eieren: 4 à 5 maanden op kamertemperatuur
- Zorg voor de eieren: Eitjes worden om de paar weken in groepjes van ongeveer 20 zo’n 2 à 3 cm diep in de grond gestopt. Zorg dus voor een met aarde bedekte terrariumbodem, of een 6 à 8 cm diep bakje met vochtige aarde, waarin de vrouwtjes hun eitjes kwijt kunnen. (Hou de aarde vochtig tijdens de gehele incubatieperiode). Als ze geen afzetmogelijkheden naar hun zin vinden (bv geen aarde, of te droog), gaan de vrouwtjes vaak opvallend zenuwachtig heen en weer lopen in het terrarium.Incubatie: je kan de eitjes gewoon laten zitten waar het vrouwtje ze gestopt heeft, of je kan ze uitrapen en incuberen op zand, vermiculiet etc. In beide gevallen is het uitkomstpercentage hoog, maar vochtig houden is wel van belang.
- Verzorging en huisvesting: Jonge nimfjes kunnen goed gehouden worden in een faunabox. Oudere en volwassen dieren zullen het goed doen in een wat groter, glazen terrarium met voldoende verluchting, waar toch een voldoende hoge vochtigheidsgraad kan bereikt worden. Vochtige aarde als bodembedekking kan hierbij helpen en is tevens ideaal voor de vrouwtjes om hun eitjes in te deponeren. Kamertemperatuur rond 20°-22°C (of hoger).
- Tijd tot volwassenheid: 4 à 5 maanden
- Interessante weetjes: Bijzonder leuke soort om te houden: mooi, stevig, goed hanteerbar, actief (vaak ook overdag), productief, en niet al te veeleisend.Verdediging: De afgeplatte onderkant van de nimfen doet vermoeden dat ze zich in natuurlijke omstandigheden graag onzichtbaar maken door zich tegen een boom of andere ondergrond aan te drukken. Zorg dus voor een platte, niet te gladde oppervlakte waar ze tegenaan kunnen zitten om tot rust te komen, bv een kurken achterwand. Ze zitten graag in groepjes bij elkaar. Volwassen dieren laten zich bij aanraking gemakkelijk vallen en proberen zich dan snel uit de voeten te maken.
- Moeilijkheidsgraad van 1 (makkelijk) tot 5 (zeer moeilijk): 3